ПРОЕКТ „ТРИ В ЕДНО“

ИЗКАЧВАНЕ НА ВР. ВИНСЪН, ВР. АКОНКАГУА И ВР. ФИЦ РОЙ,
в рамките четиридесет дни

1

МАСИВЪТ ВИНСЪН

Изкачване на най-високият връх в Антарктида – Винсън.

2

ВРЪХ АКОНКА̀ГУА

2. Изкачване на най-високият връх в Южна Америка – Аконкагуа.

3

ВРЪХ ФИЦ РОЙ

Изкачване на скална стена на вр. Фиц Рой.

Изкачване на най-високият връх в Антарктида – Винсън

Изкачване на най-високият връх в Антарктида – Винсън. Масивът Винсън (на английски: Vinson Massif) е най-високата планина в Антарктида. Намира се на около 1200 км от Южния полюс. Със своите 4892 м. Маунт Винсън е малко по-висок от вр. Мон Блан (4802 м). Антарктида има най-високата средна надморска височина от всички континенти. Той е най-сухият и най-ветровитият континент на земята. На 8 декември 2013 г. е отчетен минусов рекорд от -91,2 °C. Почти целият континент е покрит с лед със средна дебелина 2,5 км. Обилните снеговалежи не са рядкост по протежение на бреговете, където има регистрирани валежи до 1,22 м за 48 часа. Поради географската ширина се създават дълги периоди на постоянна тъмнина или постоянно слънчево огряване – непознат климат за повечето хора на Земята – през лятото слънцето не залязва,

а през зимата не изгрява по няколко месеца. През ясните дни на «лятото» до повърхността достига изпепеляваща слънчева радиация, поради 24-часовото огряване. Слънчевите изгаряния често създават здравословни проблеми, понеже снежната повърхност отразява почти всички ултравиолетови лъчи, които попадат върху нея. Антарктика е по-студена от Арктика. Първо, по-голямата част от континента е с надморска височина над 3000 м, т.е. въздухът е разреден и второ Северният ледовит океан покрива Северния полюс и значителна зона около него, като водната маса има относително „висока“ температура. Поради горните причини, ограничения и особено труден в географско и метеорологично отношение достъп до Антарктида, изкачването на вр. Винсън е изключително предизвикателство. За нас то ще бъде последното от изкачванията на седемте първенци на континентите на Земята.

Изкачване на най-високият връх в Южна Америка – Аконкагуа

Аконка̀гуа е най-високият връх в Южна Америка. Разположен е в планината Анди. Висок е 6962 м. Аконкагуа е най-високият връх в Западното и Южното полукълбо и е най-високият изгаснал вулкан в света. Той е един от седемте най-високи континентални първенци и неофициално е наричан Колосът на Америка. Андите са дълга, висока планинска верига, разположена в непосредствена близост до Тихия океан (вр. Аконкагуа е на около 100 км по въздух от морския бряг). Поради огромната и рязка температурна разлика те са под непрестанните удари на буреносен вятър, внезапна промяна на времето и изключително ниски температури. Върхът представлява сериозно предизвикателство и голямо постижение за всеки алпинист поради височината си и тежките метеорологични условия, с които всеки катерач се сблъсква.

Изкачване на скална стена на вр. Фиц Рой

Осъществяване на първо българско дамско и трето българско изкачване на една от най-сложните и дълги скални стени за катерене в южната част на Андите – тази на връх Фиц Рой. Монте Фиц Ро́й 3375 м e връх в Патагония, Южна Америка, разположен на границата между Аржентина и Чили.

Върхът е огромна гранитна «игла», по която пълзят ледници. Скалната кула Фиц Рой е изключително сложна, тежка и дълга за превземане. Извършва се изцяло с катерачни способи – въжета, карабинери, френдове, клинове и др., като включва използване и на зимен инвентар – котки, пикели, зимни обувки за движение по ледниците, обгърнали върха, и на летен инвентар – катерачни еспадрили. Изкачването изисква от една до няколко нощувки

на самата вертикална скална стена, за което се носи и бивачен инвентар. Връщането от маршрутите се извършва на рапели. Допълнително предизвикателство е постоянният бурен, студен, мокър вятър, ежедневни валежи от дъжд, примесен със сняг, изключителната отдалеченост на целия район от всякаква цивилизация. Споменаването на името ‘Патагония’ поражда у хората усещане за отдалеченост, непристъпност, девственост, несравнима природна прелест и непресъхващ романтичен копнеж. Патагония е отдалечен от всякаква цивилизация район. Тя е сурова, неопитомима и величествена територия в южните части на Чили и Аржентина. Секващите дъха скални кули, фиорди, могъщи ледници, зашеметяващи водопади и страховит вятър грабват мечтите на катерача.

ПЛАН

ПЛАН НА ЕКСПЕДИЦИЯТА
КОНКРЕТНИ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ
 • Да се осъществят три изкачвания в рамките на една кратка по времетраене и модерна по организация експедиция. Нито едно от изкачванията няма да бъде подпомагано от шерпи, носачи, планински водачи или друг вид външна помощ. Всички лагери, биваци, изкачвания се осигуряват от екипа, чрез лично изнасяне на съоръжения, храна, бивачен инвентар и гориво, необходими за оцеляването.

 • Всяко от тези изкачвания само по себе си представлява изключително предизвикателство, крие огромен риск и осъществяването му би било емблематично постижение.

 • Петя и Камен Колчеви целят да завършат поредицата изкачвания на най-високите континентални върхове (първенците на седемте континента).

 • Да се посети известният в цял свят район на Патагония, като се направи опит за изкачване на иглата на вр. Фиц Рой, 3405 м.н.в. Върхът е емблематичен за света на катеренето и катерачния алпинизъм, като е първообразът на игловидните планини в „Малкия принц“ на Екзюпери и е характерен с променливото си време, чести бури и ураганни ветрове.

НОВАТОРСТВО
 • При успешно изкачване на вр. Винсън и вр. Аконкагуа, Петя и Камен Колчеви биха постигнали и своеобразен световен рекорд – няма друга семейна двойка с подобно постижение – съвместно достигане до всички седем континентални първенци.

 • Скалната игла на вр. Фиц Рой не е изкачвана от българка. Сама по себе си тя е толкова сложна и трудно достъпна, че в цялата история на българския алпинизъм и катерене е покорявана само два пъти. На тази стена няма лесен маршрут за достигане до върха, всеки опит изисква над 1000 метра катерене в див, неосигурен терен по лед и скала.

 • Районът на Патагония е известен сред катерачите и е мечта на мнозина. Поради неговата отдалеченост от населени места и суровият климат, катеренето в Патагония е изпитание на волята, издръжливостта, уменията, бързината и смелостта на катерачите. Върхът се намира в южната част на Южна Америка, сравнима по ландшафт и климат със северна Норвегия, която представлява тясна ивица суша, прорязана от фиорди, между два гигантски океана и то в студената част на континента – крайният юг, която е в близост до Антарктида. Поради това мястото се отличава с мрачен, бурен, променлив климат, поредици от студени бури. Катеренето се осъществява в кратките прозорци от стабилно време, което не винаги означава топло време. Това намалява шансовете за успех. Районът на Патагония е посещаван от български свръзки и експедиции, от които само 4 успешни. Българката Калина Дамянова (професионален планински водач в Швейцария) е направила неуспешен опит да изкатери Фиц Рой през 2012 г., но поради заболяване на партньора в свръзката, са принудени да се върнат от средата на стената.

 • В историята на българския алпинизъм няма подобно предизвикателство – изкачване на толкова сериозни, трудни и високи върхове в рамките на една експедиция, само за 40 дни.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
 • Едно от сериозните предизвикателства е изключително студеният и ветровит климат и на трите върха. Антарктида е най-студеният континент на земята, връх Винсън е висок близо пет хиляди метра, което усилва влиянието на отрицателните температури и височинната болест. Към тях трябва да се добави изключителната географска отдалеченост на вр. Винсън от каквото и да било цивилизовано място, което допълнително затруднява подстъпа към върха. Лошото време води до необходимост от изчакване на подходящи условия за придвижване из района в основата и към върха и обратно. Разбира се, в района не се предлага помощ като носачи, организатори и обслужващ персонал на базовия лагер, още по-малко на височинните лагери.

 • Друго голямо предизвикателство е планираното изкачване на три поредни върха, в много кратък период от време, с голяма надморска височина, суров климат и отдалеченост от човешки поселища. Ще липсва дори хипотетична възможност за подкрепа от вън. Само желязната воля, опита, уменията и работата в екип биха довели до успех на това изключително предизвикателно начинание.

 • Планираното катерене на една от легендарните отвесни стени на вр. Фиц Рой е по-различно предизвикателство от другите две изкачвания. То предпоставя изцяло различен тип натоварване – скално-ледено катерене по отвесна скална стена, висока над 1000 метра. Обичайно лошото време в Патагония, натрупаната умора след атаките на другите два върха, съответно – изисквания към уменията на екипа, оборудването и логистиката за подстъп до стената в първия възможен момент стабилно време, са различни от тези, приложими в останалите случаи на тази експедиция. Основното предизвикателство е да се осигури такава степен на сработване на катерачите, тяхната максимална кондиция и опит, така че да се постигне изключителна бързина и издръжливост, която в случая е залог за успех.

 • Голямата отдалеченост на районите представлява допълнително затруднение, което следва да бъде взето предвид, както по отношение на екипировката, храната, лекарствата и въобще изисква групата да бъде напълно независима от каквато и да било подкрепа или помощ от външни лица и фактори, тоест да включва участници с различна квалификация и умения, които да осигурят необходимата сигурност. И на трите върха не се предлагат услуги по изнасяне на багаж до височинни лагери, помощ с кухненски персонал и други подобни, които са характерни за района на Хималаите.

СТРАТЕГИЯ
 • Първо се предприема изкачване на вр. Винсън Масив от Петя Колчева и Камен Колчев.

 • Следва изкачване на вр. Аконкагуа от Камен Колчев, който да замине на там. Младен Данков, Милен Братанов и Петя Колчева отиват директно към Фиц Рой. Към групата ще се присъедини и Николай Стоянов, който няма да изкачва върха.

 • Трето – прави се опит за катерачно изкачване на вр. Фиц Рой по маршрута Супер Каналета или друг подходящ катерачен маршрут.

 • Завръщане в България.

ЗАЩО ВЯРВАМЕ, ЧЕ ЩЕ СМЕ УСПЕШНИ
 • Планирано е екипът да се състои от четирима участници: Петя Колчева, Камен Колчев, Милен Братанов и Младен Данков.

 • Вече имаме значителен планинарски и катерачен опит, натрупани по време на съвместно участие във височинни експедиции и като катерачна свръзка.

 • В нашия екип всеки има своят принос и различен опит, което повдига шансовете ни за успех и намалява значително риска.

 • Двама от участниците са планински спасители с огромен опит и изключителни умения.

 • Имаме опит в изключително отдалечени и несвързани с останалия свят райони и планини, вкл. в Тибет, Китай, Монголия, Киргистан, Таджикистан и др. подобни места.

 • Имаме натрупан опит за живот в планински условия лете и зиме, имаме опит в предсказването на прогнозата за времето в местни условия в планината, имаме основни познания по метеорология.

 • През последното лято се извършиха редица подготвителни изкачвания в България и Алпите, вкл. изкачване по легендарната стена на вр. Пицо Бадиле в Алпите (сравнима като категория на трудност и дължина с Фиц Рой), като се стремим да достигнем в максимална степен до цели, подобни на тези, които сме си набелязали, вкл. и с нощни отстъпи от скалните масиви.

 • Всички участници са високо образовани, с познания по метеорология, медицина, богата обща култура, организаторски умения, във върхова физическа форма и мотивация към успех.

С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА:

Hewlett Packard Selectium Bulgaria
МЕТРО Кеш енд Кери България
ПОК Съгласие – Компания Съгласие
OUTSIDER – Магазин за спортно-туристическа екипировка
АЛПИ Спортен Магазин
Milo Лаборатория за топлина
Ивайло Господинов
Тенко Николов